Siblog 44: Mislukkelingen

Er is veel te doen over mislukkelingen. Er wordt gezegd dat de 25 % kiezers die voor de Partij Die Niet Genoemd Mag Worden hebben gekozen mislukkelingen zijn. Ik geloof dat niet zo. Ik denk dat deze mensen boos of ontevreden zijn en dat ze denken dat de Leider Die Niet Genoemd Mag Worden dit gaat veranderen. Hij heeft inmiddels al afstand gedaan van zijn ongrondwettelijke ideeën en hij belooft dat hij zich hieraan zal houden. Maar hij had toch ook beloofd dat hij alle moskeeën zou afbreken? Gelukkig is dat idee nu al mislukt, want de Leider Die Niet Genoemd Mag Worden wil wel graag regeren natuurlijk. In mijn eigen leven kom ik regelmatig mislukkelingen tegen. Vier voorbeelden.

Bij de kassa van de VOMAR staat een wat haveloze man voor mij. Hij heeft vier blikjes bier achter zijn beurtbalkje gezet die hij nu gaat afrekenen. Op een bonnetje staat het statiegeld dat hij terug krijgt. Dat levert hij ook in. Hij wil betalen met zijn pinpas. Dan ziet hij dat het bedrag (1,01 euro) te hoog is, ondanks het statiegeld. Dat bier is goedkoper, 85 cent, grauwt hij tegen de kassière. U moet ook statiegeld betalen, dat is 15 cent. Er staat niet genoeg geld op mijn rekening, brengt hij daar tegenin. Kunt u niet even gaan kijken hoeveel het bier kost?, probeert hij nog. Zij reageert daar niet op en zegt: zal ik er een blikje af doen? Daar heeft de man geen zin in en na nog een paar keer proberen stemt hij in met drie in plaats van vier blikjes bier. Ik zie dit met verbijstering aan. Iemand die zo weinig geld op zijn rekening heeft staan dat hij een euro en een cent niet af kan rekenen. Ik denk achteraf: had ik hem moeten helpen met een paar centen? Of is het beter voor hem dat hij wat minder bier drinkt? Ik kom er niet uit. Maar dat er tekenen van gebrek en armoede in Nederland zijn, is mij wel al langer duidelijk.

Ik koop twee bossen tulpen voor in huis. Gelukkig hebben wij daar wel het geld voor. Een van die tulpen was iets korter dan de rest en heeft het al kleine laagje water bij Albert Heijn gemist. Die hangt dus helemaal slap. Ik snijd hem wat korter af en hang de mislukkeling slap en al in het water van de vaas. En hij redt het! Zie de foto hiernaast (op de achtergrond de treinkunst die we onlangs aanschaften – hommage aan wijlen Opa Doosje). De laatste tijd begin ik me af te vragen of niet alle snijbloemen gedoemde mislukkelingen zijn, omdat ze door de telers op een cruciaal moment van alle voedsel en water worden afgesneden en met zijn tienen voor 2,99 in de supermarkt worden uitgestald en in een vaas in een vreemd huis worden gepleurd. Daar sterven ze na een week of misschien meer en worden – zwaar van vergif – in de groenbak gedumpt. Dat lijkt toch op het korte leven van een mislukkeling.

Plastic zakje in regenplas © Sibe Doosje

Fotograaf Rob Hornstra heeft van mislukkelingen een fotoproject gemaakt. Hij fotografeert mensen aan de rand van de samenleving, mensen die het leven vieren ondanks dat het kort is en ze misschien slachtoffer worden (of al zijn) van armoede, oorlogen en misbruik. Daar gaat voor hem een zekere esthetiek vanuit, die me erg bekoort. Hij fotografeert mensen in slachthuizen, afgelegen disco’s en verlaten parkeerterreinen. In het fotomuseum Den Haag is er nu een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien: Ordinary People. Hij hield bij de opening van die tentoonstelling een felle toespraak, waarin hij duidelijk maakte dat geen van de beoogde regeringspartijen op rechts ook maar iets met cultuur heeft. Fotografen en andere kunstenaars zijn voor hen maar potverteerders die uit de staatsruif eten. En dat terwijl Robs kunst voortkomt uit hard werken en goed kijken. Ik ben het met hem eens. Kunstenaars geven een schone betekenis aan onze soms lelijke maatschappij. Fotografisch gezien herken ik me in zijn thematiek, ook al richt ik me meer op mislukte of afgedankte voorwerpen, zie de foto rechtsboven.

En om mijn leven als mislukte schrijver te vieren doe ik mee aan de Kerstwrite-along 2023 van Prompt. Dat zijn twaalf dagelijkse schrijfopdrachten (de eerste is op 27 december a.s.). De opdrachten resulteren in een kort verhaal en deelname is gratis. Ideetje voor de kerst? Als mijn korte verhaal af is, publiceer ik het in deze serie Siblogs. Fijne feestdagen alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *