Deze zaterdag is het niet zo zonnig als de vrijdag ervoor. Maar het is lekker weer om te plandelen (=wandelen en plastic oprapen). Sandy en ik zijn allebei plandelaars in onze wijk en we gebruiken deze dag om bewoners van De Boemerang, een groot huurappartement in de buurt, te activeren met ons mee te gaan om de buurt schoon te maken. Van tevoren maken we een mooie flyer, die we via de verhuurder en de brievenbussen virtueel en fysiek verspreiden. En we vragen Anton de Plandelman om ons te komen inspireren. Hij heeft het woord plandelen bedacht, en zegt toe! En wat zeker het vermelden waard is, is dat José van de gemeente Utrecht ons enorm goede hulp biedt door de verhuurder te benaderen, een designer te vragen de flyer te fatsoeneren en nog veel meer. Zij is er ook bij vandaag.
Op het binnenplein van De Boemerang staat een tafel van de Schone Stad Coach van Utrecht, een mobiele koffiebar van Emiel en een tafeltje met een intekenlijst voor Terwijde Plandelt!, ons buurtinitiatief. We willen er nog graag wat mensen bij hebben. Maar het het allerbelangrijkste is dat er maar liefst eenentwintig mensen op onze uitnodiging afkomen. Matthijs (11), een trouwe medeplandelaar, heeft drie klasgenoten meegenomen die speciaal voor vandaag een spandoek hebben gemaakt met daarop de leuze dat er geen Planeet B is. Als je naar de landelijke en internationale politiek kijkt, beseffen die dat onvoldoende, maar wij als locals dus wel. En daarom doen wij wat we kunnen. Vandaag doen we dat lekker weer bij lekker weer.
We hoopten natuurlijk dat ook bewoners van De Boemerang zouden komen. En dat doen ze! Vier van hen komen hun grijpstok bij Schone Stad ophalen. Ik stel de verschillende groepen mensen voor, en Anton zet ons vol vuur aan om te gaan plandelen. Na een groepsfoto (zie boven, Anton heeft de selfie gemaakt) kunnen we dan eindelijk beginnen. Ik plandel samen met een klasgenootje van Matthijs. We maken een slootkant schoon en ze is erg fanatiek. We weten veel plastic uit de sloot te vissen en vinden een kleurplaat, een blauw bootje en een enorm piepschuim deksel. Vooral dat laatste is erg fijn om geborgen te hebben, want piepschuim is heel schadelijk voor mens, dier en plant.
Ondertussen praten we veel over waarom wij dit allebei doen, over zwerfvuil, maar ook wat lachgasbalonnen zijn en waarom je daar maar beter ver vandaan kunt blijven. Na afloop maken we nog een groepsfoto met onze vangst. Vele kilo’s zwerfvuil die de straten en velden ontsieren en het leven bedreigen, komen nu in ondergrondse containers terecht. Wij ruimen de boel nog even netjes op en gaan dan lekker lunchen bij Cornelia en mij thuis. Het is fijn om met gelijkgestemden te zijn en het gesprek is levendig en lang. Er is veel te delen, en we hebben er een aantal nieuwe plandelvrienden bij!