Blog 10: Weekend Antwerpen

De trein brengt ons naar Antwerpen. Eerste klas, want dan hebben we de ruimte en de luxe. De ruimte klopt, de luxe heeft zich wat verstopt achter een smerig toilet en wel beloofde maar ontbrekende stopcontacten in de stiltecoupé. Het is een korte reis en het Antwerps station is somber maar prachtig (zie onder). We kunnen onze koffers achterlaten in de Citybox, een Noorse hotelketen. En dan ligt ons avontuur in Antwerpen voor ons: veel wandelen, exploreren en fotograferen.

Station Antwerpen (interieur)

We treffen een dynamische stad aan vol van geschiedenis, cultuur, open bouwterreinen en ook rommel. Het fotografisch oog komt lenzen tekort. De zaterdag is een mooie dag, de zondag is grijs, soms nat, vaak koud. We gaan naar het prachtige Rubenshuis, dat helaas begin januari voor vier jaar op slot gaat.

Cornelia is dol op oesters

Cornelia komt ruim aan haar trekken met mosselen en oesters (rechts). We lopen door de Sint-Annatunnel onder de Schelde door en gaan met de pont terug. Het eerste stenen gebouw van Antwerpen, Het Steen (1795), is een informatiecentrum geworden. We zien T-shirts van 30 euro liggen met Antwerps dialect erop. Het is een sappig taaltje (allokes=hallo) maar we vinden de T-shirts toch te duur. In plaats daarvan kopen we dus maar een boek over het Antwerps dialect, met Antwerpse humor. De Antwerpenaren vinden hun dialect een wereldtaal en hun stad een wereldstad. Dat blijkt uit de volgende grap uit het boek: ‘Het schunste in Brussel … is den iërsten traan nor Aantwaarpe.” [Het mooiste van Brussel is de eerste trein naar Antwerpen.] Het museum Plantin-Moretus, is gewijd aan de beroemde drukker Plantin, een van de eerste commerciële drukkerijen in de wereld.

De varkenspoot
Onze-lieve-vrouwekathedraal
Blinkend goud in olieverf

Foto-impressie van een prachtige havenstad.

Stilleven met citroenen
Gat in de stad
Boodschappenkar in de Scheldeklei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *