Siblog 43: Twee Sirkels, een Wawollie en een Haardag

Zaterdag. Tunneltje 19 in Maarssenbroek is gebouwd in 1976. Boven mij suizende autobanden op de rondweg, voor mij vallen regendruppels op een dun bladerdek op de stoep. Het geluid lijkt nog het meest op een bevroren kroket die in de frituur wordt gegooid. Krakend, nu hard, dan zacht, terwijl ik naast mijn fiets samen met een rokende scooteraar verderop schuil tot het zonlicht verschijnt. Ik ben vanochtend al vroeg vertrokken, zodat Cornelia met Kevin (een vriend die deze week over is uit Parijs) kan werken aan haar surprise. Ik ga bij drie kringloopwinkels langs: twee Sirkels (in en net buiten Maarssen) en een Wawollie (een keten van kringloopwinkels), ook net buiten Maarssen.

Novemberlicht

De Sirkels hebben verrassende spulletjes, maar ik ben wel kritischer geworden omdat je anders met een huis vol troep komt te zitten. De ekster heeft het niet meer alleen voor het zeggen. Ik koop wel wat cadeautjes die de Sint nog even geheim moet houden. Het is koud maar als de zon schijnt, straalt hij ook. Is de komma na schijnt wel op zijn plek (volgens het Schrijfbroek van Trouw wel)? Taalkundige kwesties steken in mijn leven steeds vaker de kop op. Cornelia heeft ervoor gezorgd dat ik mijn eigen taal ben gaan herwaarderen. Zij vindt Nederlands mooi en ik nu ook. Weg met dat minderwaardigheidscomplex dat Engels mooier is, of Frans of Italiaans. Ik taal nu meer naar Nederlands. Sterker nog: ik leer het aan anderen. Ik koop veel boeken die over onze taal gaan, bijvoorbeeld een thesaurus van Van Dale (nieuw) en een Voorzetselwijzer en Opperlandse taal- en letterkunde (allebei tweedehands).

Schaken in de Ridderzaal

Zondag is een echte Haardag. Om half tien begin ik in het kasteel met een rondleiding aan een Limburgse familie met (klein)kinderen. Ik richt me dan ook meestal tot het kleine volk en vind in een meisje van acht een soort van assistent die ik vragen stel en die mij vragen terugstelt. Om half twaalf voeg ik in in mijn reguliere dienst tot twee uur, en om half drie leid ik Kevin rond, samen met Jeff, Gerda en Cornelia. Park De Haar staat al vol met lichtinstallaties: lelijke bouwsels, maar ze zullen mooi werk gaan leveren voor Lumineuze Nachten (van 7 december tot 7 januari). En dan ben ik wel weer genoeg beHaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *